5 стъпки по пътя към нулевия отпадък

Статистиките за замърсяването на околната среда са твърде стряскащи, за да не им обръщаме внимание. Например, като тази, че всяка една четка за зъби от изобретяването им през ’30-те години на миналия век все още съществува някъде из планетата ни. Тази година Кариерен Кошер и компаниите в него поемат по пътя към нулевия отпадък, а най-добрите сред тях ще бъдат наградени. Ето и няколко съвета, които могат да помогнат на всички ни да стигнем до нулевия отпадък.

Вещи за многократна употреба

нулевия отпадък

Най-очевидният начин за намаляване на боклука е да се заменят вещите за еднократна употреба с такива за многократна. Обикновено това са пластмасови вещи, които вече имат свой екологичен аналог. Така, например, сламките могат да се заменят с метални, стъклени или дори бамбукови. Визитките – с електронни. Чашите, бутилките и кутиите за храна – с такива за многократна употреба, които да носим със себе си навън. Вместо хартиените салфетки и найлоновите пликове, може да използваме такива от плат, които да са и интересен аксесоар.

Поправете, вместо да изхвърлите

нулевия отпадък

Консуматорското общество, в което живеем, ни кара да мислим, че, когато нещо се повреди, е по-лесно да го изхвърлим и да купим ново. Тази стратегия може да се отнася за всичко – от дрехи до електроуреди. Ако предпочетем да купим нов продукт, със сигурност ще бъдат изхабени много повече ресурси за изработката и ще замърсим природата за доставката до крайната дестинация на вещта. Освен че е добре за околната среда, в крайна сметка поправката ще се окаже по-добра алтернатива и за джоба ни.

нулевия отпадък

Компостиране

Компостирането е най-екологичният начин за справяне с биоразградимите битови отпадъци. Това са основно различни видове остатъци от храна и градински отпадъци. Тъй като се състоят от органични компоненти, те могат да се разградят по естествен път. За целта е необходимо или да си направим домашен компост, или да използваме вече направени такива из града. Компостирането е полезно и защото веднъж разградени, тези отпадъци се превръщат в подобрител за почвата, както за изтощени от изкуствени торове почви, така и в биоземеделието.

нулевия отпадък

Фермерски пазари

Би ни било трудно да пазаруваме еко от супермаркетите, където почти всичко идва в пластмасови опаковки. Ето защо фермерските пазари са полезни както за околната среда, така и за нас самите в краткосрочен план. Храната на тези пазари е чиста, а производителите са био-сертифицирани. А фактът, че продуктите се продават без опаковка, спестява огромно количество пластмаса. Ако си носим и свои платнени торби и стъклени опаковки, в които да слагаме продуктите, ще сме още една стъпка по-близо до нулевия отпадък.

Споделено пътуване

нулевия отпадък

Едни от най-големите замърсители на въздуха, разбира се, са емисиите от въглероден диоксид, произвеждан от моторните превозни средства. Макар да не можем все още да ги избегнем напълно, можем да ги намалим драстично. Един от начините е популярното споделено пътуване. Вече има и опции за придвижване с електрически превозни средства – както коли за споделено ползване, така и отделни автобуси. А и винаги, когато разстоянието, което трябва да изминем, е сравнително малко, можем да се разходим, вместо да ползваме кола или градски транспорт.

Често виждаме снимки на замърсени плажове, океани и планини, но рядко предприемаме тези конкретни действия за справяне с проблема. Така и нулевият отпадък остава като отдалечен мираж, който все не достигаме. Дори само ако започнем да използваме бамбукови четки за зъби, това би имало своето отражение върху природата. А какво остава за всички останали отпадъци?

Leave a Reply

Your email address will not be published.