Агринайзър: търговията със зърно у нас “изправи рамене”

Кристиан Иванов е създател на Агринайзър – дигитална платформа за търговия със зърно и зърнени продукти, която демократизира този традиционно познат като офлайн пазар.

Кристиан тръгва от Видин към Маями, където остава разочарован от своя избор на университет. След това се мести в Лондон и завършва „Бизнес администрация“. Започва работа като търговец и след 5-годишен стаж решава да се върне и да помага в семейния бизнес. Интервюто с Кристиан Иванов се осъществи благодарение на подкаста Свръхчовекът с Георги Ненов. Цялото интервю можете да чуете тук.

агринайзър

Да се върнем в началото. Родом си от Видин. Как отиде да работиш в Англия?

В гимназията бях един абсолютно посредствен ученик, който обичаше да играе карти, като всеки тийнейджър. В онези години нямаше много хора, които излизаха да учат в чужбина. А и според мен много малко хора на 18 години са ориентирани какво точно искат да правят. При мен по-скоро баща ми държеше да отида да уча навън. Благодарен съм, че имах тази възможност.

Записах бакалавър “Бизнес администрация” в Маями. Изкарах буквално три седмици там и усетих, че не е моето място. Градът беше супер, но имах три пъти баскетбол, осем пъти музика и няколко пъти математика, в която смятахме с финансов калкулатор 2 на втора. Реших, че бих искал да отида някъде другаде. В Лондон отидох отново в американски университет. Там записах “Бизнес администрация и финанси”. За мен университетът беше нещото, което промени нагласата ми към стремеж и учене. Там имах и подходяща среда.

След като завърши с какво започна да се занимаваш?

След това направих магистратура. Завърших “Логистика, търговия и финанси”. Още имаше визов режим и работни визи. Имах 4 или 5 месеца след като ми изтече студентската виза, за да си намеря работа. Започнах с кандидатствания на посоки. С мен започнаха да се свързват компании от енергийния бранш. Попаднах на една голяма френска компания и те ми дадоха разрешително за работа буквално една седмица, преди да ми изтече визата.

Там започнах като пазарен анализатор. Помагах на екипа, който правеше търговията с електроенергия. Имаш постоянна комуникация с електроцентралите, казваш кога и колко да се произвежда, като междувременно трябва или да купиш, или да продадеш съответното количество на пазара в реално време. След 1 година си извоювах възможността да ме обучат и започнах да правя това. Работех на 12-часови смени – дневни и нощни. За две седмици заработвах месеца и съм имал случаи, в които по 3 седмици не ходех на работа след това. Мои приятели се шегуваха: “намери си втора работа, защото имаш много време”. И така почти 5 години.

Какво се случи, което те накара да помислиш да се прибереш в България?

Никога не съм си мислил, че ще остана в Англия и ще остарея там. Но човек като започне да се развива в някакъв кариерен път, му става все по-трудно да вземе такова решение. Честно казано мен малко ме умори този режим на работа и бях започнал да си мисля за смяна в някаква посока. В България моето семейство се занимава със земеделие и баща ми имаше нужда от помощ. Реших, че ако тогава не го направя и си сменя работата с друга, след 5 години трудно ще взема въобще решение да се върна насам.

агринайзър

Какъв беше пътят от прибирането до идеята за Агринайзър?

Аз съм с опит в търговията в малко по-друга посока. Занимавал съм се с търговия на електроенергия и газ в Англия. Вече ще станат 8 години, откакто съм в България. Прибрах се, за да помагам на моето семейство в земеделския сектор, като съм видял нещата и от гледна точка на зърнопроизводство, и на преработка. Там видях една огромна дупка в това как се случва покупко-продажбата на такава продукция между продавач и купувач. Беше доста трудно да достигнеш до клиента и паралелно с това да намериш подходящата стока и да я направиш в параметрите, в които той я търси.

Мислил съм си още на втората година, откакто се прибрах, че има нужда от някаква дигитална платформа, която да облекчава процесите. Дори и към днешна дата, говорейки си с разни хора, те ми казват, “ей, знаеш ли, че и аз съм си го мислил това”. Нещата опират до това да предприемеш крачката и просто да започнеш да го правиш. 

Как работи самата платформа Агринайзър?

Доста просто. Опитали сме се да направим телефонния разговор в електронна форма. Тоест в Агринайзър, независимо дали си зърнопроизводител, купувач, търговец, можеш да се регистрираш (правим верификация на потребителите, преди да ги допуснем да участват) и да публикуваш оферта, че търсиш да купиш/продадеш дадена стока. Могат да преговарят директно през платформата, като си обменят контра-оферти един с друг, без да губят време в телефонни разговори. Аз мога да продавам, например, пшеница на цена Х, и ти като купувач да промениш всеки един параметър, както би го направил на една среща с някого.

Самият факт, че с поставянето на една оферта това, което предлагаш, може да бъде видяно от 500 потребители, вместо да имаш контакт само с 3-4 човека, е огромен плюс. Имахме и случаи, в които традиционната търговия би казала, че това не е типична практика, а през платформата виждаме, че нещата се получават. Имахме купувач, който търси да купи продукция от Ловеч, а продавачът беше базиран на 100 км по-далеч от него. Но човекът се съгласи. Оказа се, че те изнасят тази суровина към друга страна и на тях чисто логистично им беше изгодно да направят това.

Защо мислиш, че събитие като Кариерния Кошер е полезно на хората?

Напоследък виждам доста млади хора, които предпочитат да се върнат в България. Такава перспектива би била изключително полезна за всеки един от там – да има опцията да се срещне с хора от бизнесите, да види какво се предлага. И така този талант да бъде приложен и тук. Постоянно говорим, че младите хора предпочитат чужбина, но е редно тези хора в един момент да могат да си дойдат в България и да виждат смисъл в това. Готино е, че има такава екосистема, която събира хора от цял свят на едно място и им дава опцията да обменят опит, да се срещнат тук. Това ражда и много идеи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.