Христина Халаджова: Нужни са оптимизъм и вяра

Христина Халаджова е истинска Тук-Тамовка. В момента е Там, но е решила да се върне Тук. Тя е завършила магистратура в престижния Imperial College Business School в Лондон. Преди това е работила 4 години в голямата международна компания Kantar WorldPanel. Прочетете цялото интервю с Христина, за да разберете какво й липсва от България в Лондон и по какъв кариерен път ще поеме. Интервюто с Христина Халаджова е само началото. Очаквайте на блога на Кариерен Кошер интервютата ни с човек, който вече е Тук и такъв, който е Там. Всеки от тях помага по свой начин за каузата България.

Ако и вие сте Тук-Тамовец, не пропускайте да се регистрирате за Кариерен Кошер 2019 – най-голямото кариерно събитие за българи с опит и/или образование в чужбина.

Би ли описала себе си с 5 прилагателни?

Организирана

Лоялна

Енергична

Усмихната

Упорита 

Ти си завършила престижен университет в Лондон и си успешен професионалист там. Как реши да загърбиш живота си там и да се върнеш тук?

Много хора ми задават този въпрос и има няколко причини. Семейството ми несъмнено е една от най-главните. Независимо колко често човек може да се прибира, не е сравнимо. Също така винаги съм била оптимистично настроена относно възможностите за развитие на българския пазар за хора с образование и желание за работа. В последните години България успешно създава име в IT индустрията, вече не само като outsourcing дестинация, което също оказва позитивно влияние върху други бизнес сфери. 

Стандартът на живот постепенно се покачва, все повече международни и български компании разширяват дейността си. По мои наблюдения има недостиг на квалифицирани кадри и (много от) компаниите са готови да инвестират в такива. Мисля, че точно тези условия са двигателят на растящата тенденция все повече българи от чужбина да вземат решение да се приберат. 

Това е единственият начин да променим това, което не ни харесва – като сме тук, като работим усърдно и като прилагаме добрите практики и знания, придобити от опита ни в чужбина. 

Друг фактор е качеството на живот, което може да прозвучи иронично на някои. Един добре реализиран и платен професионалист има възможността за по-добър баланс между работа и личен живот, по-лесно да изгради семейство и да прекарва време с близките си, както и да практикува хобитата си. 

Това ме води към последната причина и това е любовта ми към конния спорт и конна база Ниеса – моят втори дом, както и фактът, че съм запален скиор, а Лондон за съжаление няма зимен курорт на половин час с кола.

По какъв кариерен път смяташ да поемеш в България?

В България искам да работя по специалността си, т.е. Маркетинг. Особено интересен ми е по-стратегическият и мисленето в дългосрочен аспект на тази професия. Проявявам интерес към FMCG (fast moving consumer goods) и тех индустриите, които на пръв поглед са много различни, но това, което ме привлича и в двете, е динамичността на маркетинга, нуждата да разбираш и/или предвиждаш нуждите на клиентите си.

Какво ти липсва от Лондон, когато си в България и какво ти липсва от България, когато си в Лондон?

От Лондон ми липсват множеството културни събития (галерии, фестивали, концерти, изложби и други), разнообразната кухня, както и специфичната лондонска атмосфера. 

От България ми липсва уютът, храната, природата – по-специално планините. Също и хората – приятели и роднини разбира се, но и топлотата и гостоприемството като цяло.

Какво би посъветвала онези българи, които все още са там, но се колебаят дали да се върнат тук?

Бих ги посъветвала да не се поддават на чуждото мнение, и в някои случаи негативност относно решението им да се върнат. Добре да проучат ситуацията и възможностите си, за да вземат информирано решение и да имат реалистични очаквания. Доза оптимизъм и вяра винаги са нужни за мотивацията на такъв тип важни решения.

Колко време прекара в чужбина и какво научи за себе си и света през това време?

За себе си научих, че всъщност може да се чувстваш прекрасно извън зоната си на комфорт. Тогава има развитие, научаваш нови неща и растеш. Научих, че едно от най- важните качества, които човек трябва да развие, е да бъде отворен, да подхожда с любопитство и разбиране към всяка една ситуация.

За света научих, че всяка една държава има своите както силни страни, така и недостатъци. Винаги ни се струва, че тревата на съседа е по-зелена. Благодарна съм, че и в работата, и в университетите имах възможността да работя с колеги от над 50 държави. Колкото и на пръв поглед да имаме културни различия, в края на краищата всички сме хора с доста сходни мечти, цели, притеснения.

Коя е твоята страст извън маркетинга?

Най-голямата ми страст извън маркетинга е ездата. Голяма част от свободното си време прекарвам на конната ни база в Ихтиман с кобилата ми Амбър. Запалих се по ездата още като дете и за щастие родителите ми винаги са подкрепяли хобито ми. То до голяма степен се превръща в начин на живот, ако си истински отдаден. Препоръчвам на всеки, който не е имал досег с тези животни, да опита. Това е прекрасен начин да се откъснеш от забързаната реалност и да се заредиш с позитивна енергия, както и да изгориш малко калории. Не е толкова лесно, колкото изглежда.

За какво мечтаеш в кариерен план?

В кариерен план мечтая и ще направя всичко по силите си да не спирам да се развивам и да научавам нови неща. Мечтая да имам много успешни проекти зад гърба си. Да имам възможността да съм лидер, да подкрепям и допринасям за развитието на други хора. Мечтая не само да постигам резултати в бизнес план, но и да подкрепям каузи и да допринасям за развитието на обществото ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published.