Нужна е искра, за да промениш света

Северина Кръстева, BTL Marketing Specialist в компанията Смарт Органик, определя себе си като енергичен, усмихнат и деен човек. Обича зеленото, обича мириса на свежо, обича свободата си. Визиите ѝ за живота съвпадат с основните цели на компанията, за която работи и това я движи напред. С всяка стъпка в личен и професионален план се старае да не пречи на природата около себе си. Северина Кръстева е част от журито на Наградите за еко-отговорна компания на Кариерен Кошер 2019. Към инициативата я привлича искрата на каузата за промяна на мисленето за планетата ни.

северина кръстева

Опиши себе си с 5 думи.

Предизвикателство-обичаща, неуморно-опитваща, ината, чувствителна, подетски-вярваща.

Разкажи ни как си свързана с каузата за нулевия отпадък.

Моментът, в който разбрах, че боклукът е огромен проблем, беше, когато татко ме заведе на депото за отпадъци в Цалапица. Докато той работеше по отстраняването на проблем в софтуера на програмата, аз наблюдавах многобройните камиони, които идваха, за да се освободят от боклука, който бяха натоварили. Бях изумена. Колко много боклук!

В последствие завърших Екоикономика в университета, а Екология беше един от любимите ми предмети. В момента работя в Смарт Органик, а тук се стараем по всякакъв начин да употребяваме всичко в максимална степен – от продукти до опаковка, до етикет. У дома е много трудно да постигаш Нулев отпадък, но дори само старанието намалява количествата значително, а това е крачката към успеха!

Кои са “триковете” в ежедневието, които могат да ни помогнат да вървим към нулевия отпадък?

   • Не купувай излишни неща, за да нямаш излишен отпадък след това.
   • Носи си собствената стъклена бутилка. Използвай стъклени кутии за храна.
   • Носи си собствената готина платнена торбичка с як брандинг!
   • Предпочитай рециклираните продукти, където е възможно!
   • Изпращай си всичко на телефона, не принтирай излишно!

Каква е за теб връзката между здравословния начин на живот и живота с мисъл за околната среда?

За мен връзката е огромна. Някак си едното няма как да съществува без другото. Ако искаш ти да си добре, ще искаш всичко и всички около теб да са добре. А какво по-хубаво от това ти да допринесеш за доброто?

С кой лош навик на българина, свързан със замърсяването на околната среда, не можеш да се примириш?

С презапасяването с вещи и храни. Със следите след пикник/барбекю! Не може да твърдим, че обичаме природата, а да оставяме такива гледки след себе си. С  това да използва всеки своята си кола. Има начини за оптимизиране!

Кои, според теб, са позитивните примери около нас за грижа за околната среда?

Все повече хора използват стъклените си бутилки за вода. Платнените торби в супермаркетите, рециклирани и рециклируеми вещи, разделно събиране.

Каква цел си си поставила в борбата срещу замърсяването на околната среда?

Моята цел е да не си оставям никъде никакво боклуче, да си нося торбичка, когато пазарувам, да си нося бутилка, когато пътувам, да си нося храната в стъклена кутия, да засаждам по едно дръвче всяка година. Да мърморя на хората около мен, които не спазват законите на природата!

Какво те привлече към инициативата за наградите на Кариерния Кошер?

Привлече ме искрата, идеята, готовността, споделеността на каузата! Привлече ме страстта, която ще се запали в още повече хора – да бъдат креативни, да бъдат надъхани, да бъдат … все по-мислещи, мислещи за себе си, мислещи за Земята!

Leave a Reply

Your email address will not be published.