Какво трябва да знаем за видео интервюто?

видео интервю

Не пропускайте да се регистрирате за Кариерен Кошер 2019 – най-мащабното кариерно събитие за българи с опит и/или образование в чужбина.

На събитието ще има обособен и специален кът на HRS с много интересни и полезни активности за всички кандидати.

Автор: Цветелина Стефанова, консултант в HRS Bulgaria

В Англия си, завършил си ИТ специалност в престижен колеж в Лондон, работиш на четири или шест часов работен ден, за да изкарваш средства за издръжката си там. Оглеждаш се за възможности в България. Канят те на интервю. Няма как да се върнеш в България за интервюто, което е след два дни. Правят компромис за онлайн среща по Viber. – „Идеално!“.

Почти обяд е, решил си да окосиш тревата в двора, много е горещо и си си захвърлил тениската някъде. Звъни ти телефона, търсят те международно по Viber… сещаш се за онова интервю за Програмист, на което беше поканен. Уникална възможност! Престижна международна компания в България, с проект в Англия, за който искат да работиш.

Сядаш  на дървения шезлонг за една цигара и връщаш обаждане. В доста неподходящ вид се показваш на камерата. „Е, какво пък толкова, нали е видео разговор, ще ми се вижда само главата.“

Да, но НЕ!

Подценявайки този вид интервю, шансовете ти да получиш мечтаната работа са минимални.

Видео интервютата все по-често стават част от процеса по подбор, без значение от компанията и позицията. Както при интервюта на живо, видео интервютата дават възможност на работодателите да се запознаят с кандидатите, да проверят как се представят, без да се налага кандидатите да отделят допълнителни ресурсиза пътуване до офисите на компаниите. Този метод безспорно е в полза на кандидатите, но, осигурявайки им комфорта да са вкъщи, на дивана, по домашни дрехи, понякога се превръща в най-големия минус на видео срещите за работа.

Това, на което работодателите разчитат при видео интервютата, е да добият по-пълна представа за кандидата от описаното в автобиографията, представа за неговата личност, т.н. меки умения, за стила му на изказ, както и за някои невербални елементи на характера му, които биха могли да бъдат пропуснати при телефонно интервю, например.

Видео интервютата по нищо не отстъпват по важност на „реалните“ Face-to-Faceсрещи. Така, че е добре да се запознаем с плюсовете и минусите на този тип провеждане на интервю и на база тях да обърнем внимание върху подготовката за отлично представяне.

Независимо от промяната на методите за подбор, целта на търсещите работа остава същата – да представят това, което знаят и умеят, по най-добрия възможен начин.

 • Плюсове на видео интервюто:
  • Дава възможност кандидатът да проведе интервю с потенциален работодател, дори и когато е в чужбина;
  • Дава възможност интервюто да се проведе на уютно и познато за кандидата място или да се подготви обстановката, така че да се осигури максимален комфорт;
  • Пестене на допълнителни ресурси.
 • Минуси на видео интервюто:
  • Потенциални проблеми с интернет връзката;
  • Потенциални проблеми с техниката (микрофон, камера, батерия на съответното устройство) и то в момент, в който и без това сме достатъчно напрегнати, заради предстоящото интервю;
  • Евентуално подценяване на значимостта на видео интервюто, бидейки от „вкъщи“ (непрофесионален външен вид, неподходящо място за провеждане на видео интервюто и т.н.)
 1. Подготви се с информация за компанията и позицията

Най-напред се запознай с компанията в дълбочина – дейност, мисия, цели и визия. Тази информация обикновено лесно се намира в сайта на компаниите. Детайли като брой служители, годишен оборот на компанията, нива на възнаграждения, структура, мнения за компанията биха могли също да се проучат.

Хубаво е да имаш пред себе си копие на автобиографията си, мотивационното писмо и описанието на позицията.

Предварителната подготовка на няколко основни точки, които обобщават важни моменти от опита ти досега, подходящи за конкретната позиция, ще спомогне за доказване на опита ти за позицията.

Подготви въпроси по позицията/ компанията, които представляват интерес и са важни за теб, но ги остави за края на разговора.

 1. Провери техническото си оборудване.

За да предотвратиш евентуални технически неизправности, провери и тествай устройството си, батерия, микрофон, уеб камера, достъп до интернет връзка преди интервюто.

Ако се налага да използваш непозната за теб платформа за онлайн срещи, задължително направи тест преди официалната среща.

Това изглежда очевидно, нали? Може и да се изненадаш колко много кандидати срещат проблем с техниката си по време на видео интервю.

 1. Огледай се

Може да си у дома, но това не е извинение да не положиш усилие да изглеждаш представително и стилно. Не е необходимо облеклото да е корпоративно (зависи от позицията, разбира се), но спретнато и чисто.

Професионалният вид също ще ти помогне да се чувстваш и изглеждаш по-уверен и спокоен.

 1. Отстрани предметите или източниците, които отвличат внимание

Изключително важно е интервюиращият да се фокусира върху теб и твоите отговори, а не върху фона с неоправеното легло или върху звука от телевизора?

Увери се, че уеб камерата няма да улови нищо във фона, което да разсее теб или интервюиращия. Също така, увери се,че светлината в мястото, в което се намираш, е подходяща.

 1. Обърнете внимание на обстановката около вас.

Едно от големите предимства на видео срещите е, че могат да се проведат в позната обстановка. Превърни свободния избор на мястото на провеждане на интервюто в своя полза.

Избери тихо и спокойно място, където ще бъдеш единственият човек, който се вижда и чува. Ако планираш да е вкъщи, подреди и почисти пространството около теб и най-вече зад теб, понеже то най-вероятно ще бъде видимо във видеото. Премахни всякакви предмети, които могат да се възприемат като противоречиви или да действат разсейващо. Стена с неутрални цветове, изчистена от картини и плакати, би представлявала идеалния фон. Разположи камерата така, че да ти е на нивото на очите и не забравяй да почистиш обектива й.

Увери се, че няма да бъдеш прекъсван – ако очакваш да има други хора наоколо по време на интервюто, предупреди ги за предстоящото интервю.

Вземи под внимание слънчевата светлина или прекалено силните лампи, тъй като освен слабото осветление, прекалено силното такова също ще попречи на добрата визуализация при видео връзката.

 • Какво ДА правим:

Дръж се естествено и запази спокойствие.

Опитай се да останеш колкото е възможно по-естествен и да се държиш така, както би се държал на среща лице в лице. Компаниите наемат хора, които са уверени и спокойни, когато са поставени под напрежение.

Облечи се подходящо.

Подбери облеклото си като за лична среща лице в лице, т.е. подходящо, стилно и професионално.

Гледай в камерата/ интервюиращия.

Опитай се да гледаш основно в камерата – това ще създаде усещане на интервюиращия, че го гледаш в очите и го слушаш с интерес. Освен това, ако наблюдаваш собствения си образ, би могло да подейства разсейващо.

Поддържай изправена стойка.

Покажи интереса си и уважението към събеседника като си изправен и в активна стойка.

Слушай внимателно и отговаряй кратко, структурирано и по същество.

Не прекъсвай интервюиращия. По време на видео разговор връзкатане винаги е добра, получават се прекъсвания и забавяния на звука и картината.

Съобрази се с това и не говори заедно с човека от другата страна на камерата. Опитай се да отговаряш кратко, без много детайли, освен ако темата не го изисква. Говори по-високо и изразително.

Усмихвай се и демонстрирай интерес с отношението си.

Доброто настроение и позитивната нагласа се предават независимо от канала на комуникация. Усмивката и позитивната интонация винаги правят добро впечатление по време на разговор, независимодали е на живо, видео или по телефона.

 • Какво да НЕ правим?

Да се движим по време на интервюто.

Избягвай да ходиш или да се местиш от едно помещение в друго по време на интервюто. Това не само разсейва интервюиращия от фокуса към теб, но и може да доведе до влошаване на интернет връзката, звука, светлината и други технически условия на разговора.

Театрално майсторство.

Някои хора се потискат или разсейват от образа си, който виждат в камерата, а други се държат театрално. Не е необходимо да прикриваш притеснението си, по-леко ще бъде и за теб, и за интервюиращия, ако сте откровени един с друг.

Дразнещи звуци и действия.

Въздържай се от предизвикването на разсейващи звуци или движения като поклащане на стола, потропване с пръсти, игра с химикал, пружиниране на краката. Тези действия биха усложнили процеса и напрегнали интервюиращия, а освен това е доказано, че колкото повече се отдаваш на емоцията, толкова по-вероятно е да объркаш всичко.

Така, че Keep Calm AND have a great video interview.

Не пренебрегвай облеклото.

Подбери подходящо облекло. Няма значение дали някоя част от тялото не е видима за камерата. Както казахме, важно е да проявим уважение и професионализъм на всички стъпки от подбора, без значение от вида на интервюто.

Правилният избор на облекло може дори да ви предразположи да се държите по-делово и професионално по време на интервюто и това да увеличи шансовете ви. 

Изчисти речта си.

Постарай се да изговаряш думите ясно и отчетливо – това е още по-важно при видео интервютата, когато качеството на комуникацията зависи от технически фактори и от двете страни на връзката. Изчистете речта си от паразитни думи като “нали”, “такова”, “в смисъл”, “значи”, “ъъъ” и т.н. Въпреки това е важно да не си припрян или пък, от друга страна, лаконичен в отговорите си.

Цигарите са забранени.

Макар и вкъщи, е неуважително и непрофесионално, човекът отсреща да запали цигара, сякаш го заварваме в момент на почивка. Друго, което подсказва пушенето на цигара, е напрежение/притеснение у интервюирания, което, на база дадените по-горе препоръки, ни отдалечава от целта за успешно преминало видео интервю.

Днешният пазар на труда трудно може да се прости с традиционните интервюта на живо, но с напредването на технологиите и увеличаването на броя позиции, позволяващи работа от разстояние, виртуалните интервюта ще се превръщат във все по-приемливо средство за селекция на кадри.

Автоматизираното интервю е модерен начин за отсяване на кандидати в началните кръгове на подбора и набира сериозна популярност в последните няколко години, като в България все още не е много популярен, но вече е широко разпространен в много страни.

Автоматизираните интервюта, или т.нар. еднопосочни интервюта са вид видео интервю, в който има предварително генерирани структурирани въпросници, а отговорите на кандидатите биват записвани и преглеждани от компаниите.

 • Плюсовете на автоматизираното онлайн интервю са:
  • Избор на най-удобните време и място за отговаряне на въпросите.
  • Отпада нуждата от синхронизация с удобните часове на двете / или повече/страни, касаещи срещата.
  • Възможност за тренировка преди реалното интервю – шанс предварително да се запознаем със системата.
  • Отговорите на тренировъчните въпроси се записват, за да може да се разгледат по-късно, но не се запазват и са достъпни само за кандидата.
  • И на тренировките, и при реалните въпроси се дава около половин минута преди да започне записа, за да има малко време за обмисляне на въпроса и подготовка на отговора.
 • Минуси на автоматизираното интервю:
  • Естествено, техническите проблеми, свързани с качеството на интернет връзката, микрофона и камерата.
  • Психологическият аспект е свързан и с неловкото усещане, което може да предизвика такъв тип еднопосочна комуникация, особено при хора, на които им се случва за пръв път. Фактът, че отсреща няма никой, който да даде обратна връзка, била тя вербална или невербална, действа демотивиращо и лесно може да ни притесни.
  • Лимитът на времето за отговор, е силно вероятно да ни подейства разсейващо и да доведе до припряност.
  • Липсата на директен контакт е сериозен недостатък, поради невъзможността да се задават уточняващи въпроси и от двете страни.

Онлайн интервютата, били те видео, автоматизирани или на живо, ти дават шанса да го осъществиш на твоя територия. Затова, настани се удобно и покажи, че си най-добрият избор за позицията!

Leave a Reply

Your email address will not be published.