По пътя към нулевия отпадък

Включи се в първото кариерно събитие, което върви по пътя към редуциране на своя отпадък.

По пътя към нулевия отпадък

Теодора Черкезова, проектен ръководител

Кариерният Кошер е нова градивна екосистема, която свързва талантливите българи от чужбина с прогресивните компании в България. Но освен това, като Кошер, ние подкрепяме отговорното използване на ресурсите и намаляване отпечатъка върху природата.

Ето защо ние от Тук-Там и Кариерен Кошер решихме да станем част от каузата за редуциране и рециклиране на отпадъка. В тази нелека задача за своите първи стъпки се обърнахме към Сдружение “Нулев отпадък”, които изготвиха списък с препоръки по пътя към намаляването на отпадъците.

Тази година се заемаме да променим 5 важни елемента, с които искаме да покажем, че промяната на облика на събитията по отношение на отпадъците е възможна. Апелираме за разумното използване на ресурсите, както и за тяхната многократна употреба – за тези, при които е приложимо.

Споделяме с вас основополагащите стъпки в каузата ни. Това нямаше да е възможно, ако не бяхме получили подкрепата и на всички включили се партньори: минерална вода Банкя, Cupffee, Roobar, Blagichka – Zero Waste.  С помощта на Екопак всички отпадъци ще бъдат събирани разделно и рециклирани.А благодарение на Spark всички, които ползват услугата, ще имат място за паркиране пред Интер Експо Център

С общи усилия искаме да покажем, че отговорността за намаляването на отпадъците е споделена и всеки може да се включи.

5-те стъпки по пътя към нулевия отпадък

Напълно рециклируеми бутилки PlantBottle™ с подкрепата на Минерална вода Банкя. На събитието ще има специални кошчета, които след това ще бъдат изхвърлени разделно.

Вафлени чашки вместо традиционните от пластмаса или хартия. Благодарение на Cupffee ще имаме природосъобразни и най-вече вкусни чашки! Те не съдържат ГМО продукти и са веган, но имат глутен.

Намаляване на опаковките от храна. Вкусните барчета на Roobar ще бъдат специално приготвени и доставени за събитието без опаковка. А сандвичите за кафе паузите ще бъдат приготвени от първото zero waste заведение в България -“Blagichka - zero waste”.

Намаляване на хартиени рекламни материали и брошури. На събитието няма да раздаваме брошури или рекламни материали на наши партньори, така че да избегнем разхищаването на хартия.

Рециклиране на отпадъците. Всички отпадъци ще бъдат разделно събирани в специално обособени кошчета благодарение на Екопак. Тях ще може да откриете в различните зони на събитието.

Партньори

Пътят към намаляване на отпадъка никак не е лесен, особено за компаниите-изложители, които целят да впечатлят своите кандидати. За работодателите е важно да се позиционират и да представят дейността си, често с помощта на брандирани материали. Както знаете, наша основна цел е да осигурим платформа и най-доброто свързване между компании и кандидати.

В този случай насърчаваме компаниите да използват рекламни материали без опаковки и да намалят своите брошури. Те ще имат възможността и да се включат в Награди за ангажираността си към каузата.

А за всички внесени на събитието отпадъци, апелираме към разумната употреба на кошчетата за разделно събиране. Разчитаме на вас в каузата към по-природосъобразен живот и намаляване на отпадъка!